Zonnebrillen, een poster, een plafond met verlichting en langs de houten wand een zwevende trap.
Een open houten trap en lezende man in de winkel van opticien Villa Optica in Apeldoorn.
Een balustrade en een wand met daarop een vrouw met zonnebril in de winkel van Villa Optica.

Designtrappen in retailprojecten

Een goede uitstraling en routing van een winkel en daarmee een hoog rendement hangt af van verschillende factoren. De uitwerking en het samenspel van de verschillende interieur elementen bepalen voor een groot gedeelte de waardering en het succes van een winkel. De exclusieve trappen van EeStairs kunnen hierin een belangrijke rol spelen: als kroon op het winkel interieur en als subtiele verleiding om een hoogteverschil te overwinnen als uitnodiging de hele winkel te zien. EeStairs is een betrouwbare partner in de realisatie hiervan bij nieuw- en verbouw van Retail projecten doordat zij het proces van ontwerp tot productie en plaatsing in eigen hand heeft.

Overal om ons heel zijn trappen, ze zijn vaak zo vanzelfsprekend dat ze niet opvallen: gewone huis-, tuin- en keukentrappen, waar je dagelijks vele keren overheen loopt. Maar er zijn ook prachtige trappen, die een sieraad zijn voor woning, kantoor of winkel. Een trap kan een winkel een bijzondere uitstraling geven. Speels, zakelijk, modern of zelfs futuristisch. Fascinerende trappen, precies passend bij de architectuur. Naast de gebruiksfunctie, dienen trappen te voldoen aan de omgeving en vooral het imago van de opdrachtgever. Voor een winkel is een trap er daarnaast niet alleen voor de uitstraling: hij moet nieuwsgierig maken naar wat er boven te vinden is. Een bijzondere trap maakt dat gemakkelijker, omdat die uitnodigend en stijlvol is.

Steeds meer retailers en architecten raken overtuigd van deze belangrijke rol voor trappen in het interieur en EeStairs ziet daarom de vraag naar designtrappen in retailomgevingen sterk groeien. Nadat er in de afgelopen jaren veel shopmetamorfoses zijn uitgesteld, lijkt er in 2011 sprake van een kentering. Hierbij kiezen steeds meer retailers voor een opvallende trap in hun pand. In het tweede kwartaal neemt het vertrouwen van ondernemers in de economie toe en voorzien zij een omzetstijging.

Dat blijkt uit het recent gepubliceerde COEN-onderzoek van onder andere MKb Nederland. De omzetverwachting van het bedrijfsleven is sinds eind 2008 niet zo positief geweest. In Nederland hebben de horeca- en detailhandelsector eveneens positieve omzetverwachting.

Cornelis van Vlastuin, Creative Director van EeStairs, vermoedt dat dit komt door de aantrekkende economie en de toenemende kwaliteitseis van consumenten. Daarnaast zorgen een goede uitstraling en een logische route voor een verhoogde aankoopdrang bij klanten. Cornelis van Vlastuin: “Een groot gedeelte van het succes van een winkel of horecaomgeving wordt bepaald door het creatieve samenspel van de interieurelementen. Wij ontwerpen en produceren exclusieve designtrappen op maat. Dit betekent dat we graag met retailers meedenken over een designtrap als kroon op het interieur. Daarnaast verleidt een uitdagende trap klanten om te zien welke producten op de etage te vinden zijn.”

Ook bij de nieuwe inrichting van Villa Optica, een opticien uit Apeldoorn, is de uitstraling van de winkel een belangrijke succesfactor. Willemijn Stam, eigenaar van de winkel: “Onze klanten reageren erg positief op ons splinternieuwe interieur. Dit vertaalt zich ook naar het feit dat we sinds de verbouwing een grotere groep mensen in onze zaak mogen verwelkomen. Behalve dat ons winkeloppervlak is vergroot dankzij de open verbinding met de eerste etage, zorgt de nieuwe inrichting dus ook voor meer omzet. De designtrap van EeStairs neemt een centrale plaats in en nodigt de mensen uit om onze complete showroom te bekijken.”

De trap is een ontwerp voortgekomen uit een samenwerking van Bleeker Concepts | Architecture and Design en EeStairs en is toegepast als zwevende trap met een balustrade uit de TransParancy-reeks en staat garant voor een echte designbeleving. Bij dit model zijn de treden van massief eikenhout en wordt de balusterloze balustrade gevormd uit vier glazen panelen. De panelen zijn zeer onopvallend gemonteerd aan de traptreden die door de balustrade lijken te lopen. De trap, in combinatie met de wand, geven Villa Optica een bijzonder warme uitstraling.