Bovenaanzicht van een wenteltrap, daarnaast werkplekken met bureaustoelen en computers en een wachtruimte.
Een rode bank, tl-verlichting en tapijt bij een kantoortuin in het Mediahuis in Antwerpen.
Een wenteltrap met massief eiken houten treden in een kantooromgeving met tapijttegels op de vloer.
De bovenkant van de wenteltrap in het Mediahuis met een houten vloer, tl-verlichting aan het systeemplafond en lamellen voor de ramen
De onderkant van een witte wenteltrap waarop eesoffit is toegepast, tl-verlichting op de achtergrond
De entree van het Mediahuis, met de receptie, ronde hanglampen en designbanken.
Twee grote ramen met binnen een rode bank en twee vierkante stoelen, en buiten een binnentuin met een boom en een muurtje.
Het exterieur van het kantoorpand van het Mediahuis in Antwerpen, met buiten bomen, struiken, gras en de weg.

Onder leiding van architectenbureau ELD partnership heeft het Antwerpse hoofdkantoor van mediabedrijf Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Gazet van Antwerpen, een metamorfose ondergaan. Het bedrijf, dat ontstond toen Concentra Group en Corelio in 2013 samengingen, had vanwege redactionele groei meer ruimte nodig. Zo zijn er een verschillende nieuwe ruimtes gecreëerd voor vergaderingen, interviews en bureauwerk, evenals sociale ruimtes waar het personeel kan samenkomen. De verdiepingen in het gebouw worden verbonden door een spiraalvormige designtrap die symbool staat voor de interactie en verbondenheid in het bedrijf.

Geert De Clerck, Project Manager voor ELD partnership, legt uit: "De Mediahuis kantoren moesten nodig worden uitgebreid toen het aantal medewerkers groeide. In plaats van het aanbouwen aan het bestaande gebouw, die zou aanvoelen als een duidelijk aparte ruimte, wilden we juist samenhang creëren door het hele interieur om te gooien. Wie het grondig verbouwde en gerestylede gebouw binnenloopt, wandelt een wereld van transparantie, licht en interactie binnen," gaat Geert De Clerck verder. “Daarnaast komen oud en nieuw samen door een wenteltrap die het gevoel van verbondenheid tussen de verschillende afdelingen overbrengt.”

Geert De Clerck: "Oud en nieuw komen samen door een wenteltrap die het gevoel van verbondenheid tussen de verschillende afdelingen overbrengt.”

Middelpunt

De wenteltrap, geproduceerd en geplaatst door EeStairs, is een bijzondere, oogstrelende verschijning met een slanke, gebogen vorm en vloeiende lijnen. De trap is een perfecte combinatie van twee contrasterende werelden. De strakke, witte buitenkant vormt een spannend contrast met de houten treden en de geïntegreerde balustrade aan de binnenkant. Het lijkt haast alsof de houten binnenkant als een soort loper in de witte constructie is gelegd. Door het draaiende ontwerp en het gebruik van verschillende texturen is de trap een ware tocht voor de gebruiker. Een reis door het Mediahuisgebouw, waarbij de gebruiker elk aspect van de ruimte om hem heen in zich op kan nemen.

Subtiele keuzes

Mark Geerts, Creative Director van EeStairs BE, geniet van de trap. “Het is een artistiek middelpunt dat alle ruimtes naadloos verbindt. Onze rol was het ontwerp te verfijnen en verder tot leven te brengen. De trap neemt mensen mee op reis. Dat effect zit in subtiele keuzes, zoals de treden aan de top van de trap. Bovenaan worden de loopvlakken dieper en dus luier. Daardoor worden gebruikers uitgenodigd om echt na te denken over wat ze doen en ervaren."

Bij het ontwerp van de trap en de keuze van de materialen heeft EeStairs rekening gehouden met het functionele aspect. Geerts vervolgt: “De trap is gemaakt om het intensieve gebruik van de kantooromgeving te verduren. De onderkant van de trap werd daarom uitgevoerd in EeStairs innovatieveEeSoffit®, een duurzame afwerking met veel vormvrijheid en een verhoogde sterkte die minder snel beschadigt en makkelijk schoon te maken is. Daardoor is het een trap geworden die sterk is in alle opzichten. Als symbool en als functionele verbinding tussen de verdiepingen.”