Een brede trap met houten afwerking. De eikenhouten treden worden versterkt met staal. Glazen balustrade.Zij-aanzicht van een brede trap met eikenhouten treden. Bji elke trede is er led-verlichting. RVS handleuning en glazen balustrades.Een losstaande trap die is opgebouwd uit bijpassende eiken treden, led-verlichting en glazen balustrades.Overzicht van de hal in The Edge in Amsterdam, met twee houten trappen, tafels en fauteuils.Glazen gevel van The Edge in Amsterdam, met lichtgevende balustrades bij de balkons.Balkons met groen verlichte balustrades en een glazen gevel.

The Edge, het nieuwe hoofdkantoor van Deloitte en AKD, is gelegen aan de Zuidas van Amsterdam en is het duurzaamste gebouw ter wereld. Dit markante kantoorgebouw heeft zelfs het Breeam-NL ‘Outstanding’ ontwerpcertificaat behaald, hét keurmerk voor de duurzaamheidsprestatie van een gebouw. Daarnaast is het wereldwijd het op één na grootste gebouw met ruim 40.000m² vloeroppervlakte. Het intelligente gebouw, dat zijn eigen energie opwekt, is de perfecte combinatie tussen de meest innovatieve technologieën en een magnifiek ontwerp.

In 33 maanden wist G&S Bouw de complete bouw van dit bijzondere project, naar ontwerp van PLP Architecture, te realiseren. De gevel bestaat voornamelijk uit glaspanelen waardoor er door het gehele gebouw natuurlijk licht naar binnen komt en de medewerkers uitzicht hebben over de omgeving. De hoekige vorm van het gebouw creëert vanuit bepaalde perspectieven, een optische illusie alsof het gebouw oneindig opgaat in de verte. Het vijftien verdiepingen hoge atrium is het hart van het gebouw en is compleet uit glaspanelen opgebouwd. Twee imposante trappen en glazen balustrades van EeStairs voegen een extra dimensie toe aan de indrukwekkende uitstraling van deze dynamische ruimte.

Twee blikvangers

De twee stalen trappen zijn de blikvangers van het atrium door enerzijds de enorme afmetingen en anderzijds het gebruik van fraaie materialen. “Eén van de trappen is tegen de muur geplaatst”, vertelt Dick Cluistra, operational director en projectleider van EeStairs. “Onderaan is deze trap 9 m breed. De breedte loopt gelijkmatig terug tot 4,5 m bovenaan de trap. Deze enorme afmetingen hebben behoorlijke consequenties voor de constructie. De tredendragers zijn gemaakt van 40 mm dik staalplaat en de treden van massief eiken. Samen zijn ze goed voor een totaalgewicht van 24 ton.” Met deze getallen is handwerk geen optie, vertelt hij. “De elementen zijn op hun plaats gebracht met een onderstempelde, uitklapbare minikraan.”

De geïntegreerde LED-verlichting op de treden en de glazen balustrades geven deze robuuste trap een extra dimensie die zorgt voor een warm welkom voor iedereen die het atrium binnenstapt. “Doordat de trap smaller toeloopt, nodigt het de medewerkers en bezoekers uit om naar boven te gaan,” legt Cluistra uit. “Boven aangekomen wordt men beloond met een weids uitzicht op het atrium.”

Smaller – maar niet minder bijzonder – is de trap aan de andere zijde van het atrium. Deze trap, opgebouwd uit dezelfde materialen als de andere trap, is vrijstaand in de ruimte geplaatst en is daarmee echt een object in de ruimte. De trap komt uit op een fors uitkragend bordes, waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten of waarvandaan grote groepen in het atrium toegesproken kunnen worden. Cluistra: “Hier vraagt de uitkraging om een zware staalconstructie. De balustrade, die de trap met de verdiepingen verbindt, is gemaakt van 21 mm dik veiligheidsglas uit de TransParancy-range. Dat maakt het bordes zwaar, maar voor het oog licht en transparant.” Uit diezelfde TransParancy-range komen de balustrades op de loopbruggen en de speelse balkons, die bijdragen aan de veiligheid en transparantie van het gebouw.

Videoreportage

Meer informatie over dit project als ook een videoreportage zijn te vinden op de website van ontwikkelaar OVG Real Estate.