1/1
Books Vestio, Hasselt [BE]

Books Vestio, Hasselt [BE]

EeStairs + Segers & Moermans architecten

Een groovEe innovatie betekent een perfect uitzicht vanuit stijlvolle Belgische appartementen

De architecten Segers en Moermans ontwierpen twee appartementsgebouwen in het hart van de historische stad Hasselt in België die lijken op hoge, smalle boeken. Een van de belangrijkste aspecten van het ontwerp van de Books 1 en Books 2 gebouwen - die 37 appartementen bevatten - was om ervoor te zorgen dat de glazen leuningen op de balkons bijna onzichtbaar waren, zodat ze niet zou interfereren met de visueel schone lijnen van het appartement structuren.

Dit betekende dat de glazen leuningen vrij moesten zijn van zichtbare bevestigingen – puur glas, met andere woorden. En die uitdaging werd opgelost door een innovatief systeem genaamd groovEe, ontwikkeld door een toonaangevende internationale trap en balustrade specialist, EeStairs.

Het systeem betekent ook dat glazen leuningen veel sneller en goedkoper kunnen worden geïnstalleerd dan met standaard bevestigingen. De typische kostenbesparing, met behulp van het groovEe-systeem voor glazen leuningen, is een uur arbeid per vierkante meter glazen reling of balustrades.

"Normaal gesproken zitten glazen leuningen of balustrades in duidelijk zichtbare metalen opstaande standaarden of bevestigingen", legt Mark Geerts van EeStairs uit. "Maar met groovEe, je hoeft niet dat, want we hebben een zeer veilige en nauwkeurige manier om de gegroefde metalen kanaal insluiten rechtstreeks in het beton, zodat het niet kan worden gezien. De glazen leuningen en balustrades zitten in de onzichtbare groef – en zo behouden ze hun strakke, slanke imago."

Om dit te bereiken, leverde EeStairs de aannemers van Books apartmenten, STRABAG Belgium, nauwkeurig de balkons, compleet met de sleuven voor de groovEe metalen kanalen. En het is niet nodig om regenwaterafvoerleidingen te installeren – de technische tekeningen die EeStairs levert aan de prefab betonleverancier, heeft al voorgevormde drainagegaten voor het beton.

Dit heeft een groot kostenvoordeel, om verschillende redenen: de aannemer hoeft de kanalen in het beton niet te maken en risicoonnauwkeurigheid; ze hoeven de kanaaldelen van beton niet naar de site te vervoeren en lopen het risico ze te beschadigen; er is geen noodzaak om te boren in het beton op het terrein; en de glazen relingpanelen kunnen zeer snel worden geïnstalleerd, zonder en extra bevestigingen.

En dankzij dat, de bewoners van het Books 1 en Books 2 appartementencomplex krijgen een perfect duidelijk uitzicht over plein en delen van het historische centrum van Hasselt.

 

Fotografie Hans Morren
image description