Anne Frankstichting, Amsterdam [NL]

EeStairs + Bierman Henket architecten

Het Anne Frank Huis in Amsterdam viert het nog altijd invloedrijke leven van het joodse meisje dat een opmerkelijk dagboek bijhield toen haar familie zich tussen 1942 en 1944 voor de nazi’s verborg in het voormalige kantoorpand van haar vader. Na te zijn gearresteerd door de Gestapo werd ze afgevoerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar ze stierf.

Het aantal bezoekers van het Anne Frank Huis, in hetzelfde gebouw waar zij was ondergedoken, nam dramatisch toe en BiermanHenket Architects kreeg de opdracht een aangrenzend gebouw te transformeren om meer tentoonstellingsruimte en betere bezoekersfaciliteiten te creëren.

EeStairs maakte en installeerde twee trappen, en glazen balustrades op de bovenverdieping, en ze zijn bewust eenvoudig en duurzaam van vorm en materiaal om de bedachtzame herdenkingsatmosfeer van het museum te behouden. De ene trap, met aluminium leuningen, komt uit in een monochrome ruimte; de andere trap is breder, met fraai generfde eiken treden en stootborden over twee ‘banen’ die worden gescheiden door een open metalen balustrade met een eiken leuning.

Fotografie Hans Morren

Meer Projecten

ICO New Gate, Zeebrugge [BE]

Project bekijken

Stationsgebouw, Hilversum [NL]

Project bekijken