Blauw staal geeft trappen een unieke en dramatische aanwezigheid

EeStairs heeft honderden karakteristieke trappen gemaakt en geïnstalleerd over de hele wereld. De meeste van deze trappen kunnen omschreven worden met woorden als elegant, minimalistisch, doordacht, sensueel. Echter, wanneer blauw staal wordt gebruikt, krijgt de trap een gevormde, monumentale look.

Een goed voorbeeld is de trap met drie verdiepingen die we hebben gemaakt en geïnstalleerd in een royaal landhuis in Noord-Holland. De sierlijke spiraalvormige draai van de blauw stalen balustrades van de trap geeft een prachtig contrast met de perfect gladde EeSoffit en het originele interieur.

EeStairs maakt gezwarte stalen trapelementen door warmgewalste staalplaten te gebruiken. Deze staalplaten dragen, terwijl ze nog ruw zijn, een harde laag oxide die ‘walshuid’ wordt genoemd. Deze walshuid wordt verwijderd door middel van gritstralen of frezen.

Het zwartingsproces van staal in vier stappen

Het staal wordt gesneden en gevormd tot trapelementen zoals balustrades, binnenwelvingen en stootborden. Het zwarten van staal doen we in onze fabrieken of ter plaatse. In beide gevallen heeft het zwarten van staal hetzelfde proces, wat bestaat uit de volgende vier stappen:

1. De stalen trapconstructie wordt gewassen en schoongeveegd.
2. Een blauwe platinabehandeling wordt op het staal gewreven en enkele minuten met rust gelaten om te laten inwerken.
3. Nadat het blauwe platinaproduct op het staaloppervlak heeft ingewerkt, wordt het met een natte doek afgenomen om het proces te neutraliseren. Deze stap versterkt de natuurlijke kleur van het staal.
4. Zodra deze coating volledig droog is, krijgt het staal een tweelaagse toplaag van duurzame lak. Hierdoor kan het oppervlak afgestoft of gereinigd worden zonder het uiterlijk van de zwarte laag onder de lak aan te tasten. Daarnaast voorkomt de lak ook dat het staal reageert met vocht in de lucht en gaat roesten.

Er zijn veel verschillende soorten zwart

De reeks van verschillende zwartmakende behandelingen geeft verschillende soorten zwartheid en textuur – alles van matzwart, tot glanzend zwart, tot gevlekt zwart. Om bijvoorbeeld een glanzende zwarte look te krijgen, moet het staal zo glad mogelijk gemaakt worden door het te schuren of borstelen.

In het geval van een trap met zes verdiepingen die EeStairs bij een Emperor’s Gate-huis in Londen mocht plaatsen, was het doel om het gezwarte staal en de kokerbalken van de trap een zo een gelijk mogelijke kleur te geven om het strakke, vooral monochrome interieur aan te vullen.

Een belangrijk punt van gezwart staal is dat de kwaliteit en subtiele variaties in kleur van het gewalste staal nooit zijn karakter verliezen, zelfs niet als de zwartste kleurproducten worden aangebracht. Zo behoudt gezwart staal, in tegenstelling tot roestvrij staal, altijd iets van zijn oorspronkelijke, industriële en metallic karakter.

Dit kan je terugzien in de wijde ‘tribune’ trap van het kantoor van KPMG in Reading, UK. De subtiele kleurvariaties in de gezwarte stalen balustradeschermen creëren een perfect contrast met zowel de geperforeerde patronen als de marmeren treden en stootborden.

Het gebruik van gerecycled staal

Een interessant feit: standaard staalsoorten bevatten naar schatting 90% gerecycled staal, wat betekent dat het nooit een absoluut egale kleur zal hebben – en de zwartingsbehandeling heeft dat ook niet. Veel designers zien dit als een bonus, omdat kleine variaties in het gezwarte oppervlak van balustrades of traptreden een visueel rijker karakter hebben.

Deze visuele kwaliteit kan een bonus zijn, zelfs als het gezwarte staal wordt gebruikt in relatief rustige trapelementen. In het kantoor van een internationaal mijnbouwbedrijf in St James’s Square in Londen, rusten de houten traptreden op een basisframe dat gemaakt is van gezwart staal. Zoals je kunt zien verdiept de semi-transparante zwartingsbehandeling de natuurlijke kleur van het metaal.