Sierlijke wenteltrap als eyecatcher

Een fraaie trap kan een echte eyecatcher zijn. Dat is ook het geval in het nieuwe bedrijfspand van Intralox in Hoofddorp, waar een sierlijke wenteltrap de begane grond in de entreehal verbindt met de overloop op de eerste verdieping. Het matzwarte staal van de trapconstructie contrasteert mooi met de bamboe sierlatten die tegen de uit een geperforeerde staalplaat bestaande balustrade zijn bevestigd.

Bamboe trapkunst

De combinatie van deze elementen maakt het een bijzonder ontwerp volgens senior projectmanager/design engineer Johan Floor van EeStairs, leverancier van de trap. “Een ontwerp met staal en hout komt vaker voor, maar een uit drie onderdelen bestaande balustrade is best uniek. De basis is de stalen constructie, dan komt de dunne geperforeerde plaat en daartegenaan de bamboe latten. Die zijn bevestigd aan de binnenboom en waaieren met een steeds grotere onderlinge afstand naar boven uit. Het geperforeerde karakter geeft van een afstand een mooi semitransparant beeld.“ Met een diameter van 5,8 meter en een hoogte van vier meter is het een flinke trap. “Maar door het gebalanceerde ontwerp – de treden zijn breder dan de balustrade hoog is – oogt hij toch vrij slank. En hij loopt comfortabel door de bredere treden, twee meter in plaats van de standaard 1.20 meter”, licht Floor toe.

Naadloze afwerking

Aan de onderzijde is de trap afgewerkt met EeSoffit,
een door EeStairs ontwikkeld product dat een naadloze afwerking van de onderzijde van de trap garandeert. “Daardoor kijk je niet tegen de onderkant van de treden aan maar is het één strak geheel. Het maakt de trap echt af”, aldus de projectmanager.

Streven naar innovatie

Innovaties in trapgerelateerde producten zijn een kracht van EeStairs. Altijd zoekt het bedrijf naar nieuwe en betere manieren om trappen te ontwerpen, te maken en te installeren. Dat zie je ook terug in hun naam: de ‘Ee’ staat voor Exponent of excellence en om dat waar te kunnen maken is innovatie een vereiste.

Ontzorgen

Al ruim twintig jaar is EeStairs actief in het topsegment van de markt voor trappen, zowel nationaal als internationaal. Tot hun klantenkring behoren internationaal bekende architecten, binnenhuisarchitecten, projectontwikkelaars, aannemers en particuliere klanten. Ook bedienen ze de projectmatige markt, zo leveren ze trappen aan bijvoorbeeld scholen en ziekenhuizen. Floor: “We ontzorgen de opdrachtgever volledig. We pakken het ontwerp op, optimaliseren dit en werken het uit tot een maakbaar product. Productie en montage doen we in eigen beheer. Zo kunnen we een superieure kwaliteit garanderen.”

Fotografie: Hans Morren
Architect: DENC Bussum
Tekst: Artikel van IndustrieBouw