Academie Tien, Utrecht []

EeStairs + de Architekten Cie. + Wiersema Architecten

Deze met elkaar verbonden trappen en platformen op de Academie Tien in Utrecht, Nederland, vormen een van de grootste trappencomplexen ooit gemaakt en geïnstalleerd door EeStairs. De trappen, in een groot centraal atrium met meerdere verdiepingen, zijn cruciaal voor het ethos van de school van visuele openheid en verbonden activiteiten. De enorme omvang van dit project kan in één cijfer worden samengevat: de stalen trappen vereisten 350 m aan leuningen.

De in-house ontwerpafdeling van EeStairs ondersteunde de Architekten Cie bij de ontwikkeling van het gedetailleerde ontwerp, en een van de belangrijkste beslissingen was om de trappen te koppelen aan drie ronde platforms die bekend staan als ‘nesten’. De nesten bevinden zich op verschillende niveaus en ze creëerden trapverbindingen die de architectonische en ruimtelijke dramatiek van het atrium maximaliseren.

De strakke lijnen van de trappen waren afhankelijk van zeer verfijnde constructiedetails, met name de stalen stangen waaraan de nesten hangen: ze zijn slechts 30 mm breed en omdat ze nauwelijks opvallen, lijken de nesten in de lucht te zweven in dit ecologisch geavanceerde gebouw – het is bijna CO2-neutraal en de zonnepanelen zorgen voor 50 procent van de energiebehoefte.

Fotografie Hans Morren

Meer Projecten

The Set, Hudson Yards, New York [US]

Project bekijken

Residence, Laren [NL]

Project bekijken