Hudson Yards, New York [US]

EeStairs + Diller Scofidio + Renfro + Ismael Leyva Architects

Deze trap komt uit de lobby van de 15 Hudson Yards Tower in New York, ontworpen door de beroemde Amerikaanse architecten Diller Scofidio + Renfro. Het trapontwerp van Ismael Leyva draait om strakke lijnen en een consistent gladde oppervlaktekwaliteit – heel erg in de geest van de beroemde modernistische stelregel, Less is More. Om dat te bereiken, produceerde EeStairs een trap gevormd met ongebruikelijk grote platen koudgewalst staal met een zwarte afwerking.

En er was een extra uitdaging. Het ontwerp vereiste dat de stalen platen stevig aan de hoeken werden vastgemaakt, in plaats van gelast. Dit vereiste extreme nauwkeurigheid in de manier waarop de verstekhoeken van het staal samenkwamen – en het betekende ook dat de platen op geen enkele manier konden buigen of bewegen.

Om dit op te lossen, creëerde EeStairs een verborgen laag verstijvende structuur achter de grote stalen platen, die vooraf afgewerkt werden en geïnstalleerd door het EeStairs-team. De stenen treden zijn aangebracht nadat de trap stevig op zijn plaats was.

Fotografie Hans Morren

Meer Projecten

Residence, Rhenen [NL]

Project bekijken

Poincaré, Paris [FR]

Project bekijken