IRIS Tower Brussel [BE]

EeStairs + Atelier d'architecture de Genval + Pierre ACCARAIN - Marc BOUILLOT Architectes Associées s.a.

Deze trappen in de Iris Tower in Brussel vallen op door de ongebruikelijke constructie van spankabels. En ze laten ook zien dat onverwachte innovaties kunnen worden ontworpen en gebouwd binnen een bepaald budget. De trappen werden geïnstalleerd in een krappe ruimte op de 29e verdieping, en moesten voldoen aan het just-in-time leveringsschema van aannemer Beddeleem.

Aanvankelijk was het de bedoeling om de beproefde TransParancy™ glazen balustrades van EeStairs te gebruiken, die geen zichtbare bevestigingen hebben. Maar de ontwerpers vroegen toen of het mogelijk was om spanningskabels van volledige hoogte te gebruiken. Onze interne ontwerpafdeling vond een oplossing – een zigzagpatroon van zwarte gegalvaniseerde staalkabels in het verticale vlak tussen de trapbomen en de bovenste rail van de borstweringen van het trappenhuis.

We ontwikkelden de gedetailleerde lay-out van de kabels, die elk een andere lengte hadden. Vervolgens was het van cruciaal belang dat het installatieteam van EeStairs de kabels nauwkeurig spande en rijgde om ervoor te zorgen dat ze esthetisch en structureel effectief waren en voldeden aan de NBN 03-004-regelgeving met betrekking tot de prestaties van leuningen.

Fotografie Hans Morren

Meer Projecten

Academie Tien, Utrecht []

Project bekijken

's Heeren Loo, Noordwijk [NL]

Project bekijken