Office, Utrecht [NL]

EeStairs + OOKarchitecten

De ontvangstruimte in dit Utrechtse kantoorgebouw is zeer strak en overzichtelijk vormgegeven, waardoor de trap het belangrijkste architectonische element is. Voor ons was het belangrijk om de materiaalkeuze van de trap op een gecontroleerde manier tot uitdrukking te brengen om een interessante visuele balans tussen organische oppervlakken en lineaire helderheid te bereiken.

In zekere zin is de trap heel eenvoudig: twee stalen balustrades, een naadloze stalen onderkant en eikenhouten treden en stootborden. Maar de zuivere lijnen van deze elementen worden verrijkt door verborgen LED-verlichting onder de ‘neuzen’ van de treden en in de leuninggleuven in de balustrades. Nauwkeurige visuele contrasten stonden centraal: bijvoorbeeld het contrast tussen de warme kleur van de eiken neuzen en de koelere lichtlijnen op de stootborden.

Het contrast tussen de lichte trap en de buitenkant van de balustrades was even belangrijk. We hebben het oppervlak van het staal gestraald om het een licht korrelige textuur te geven en het vervolgens gecoat met bijenwas, waardoor subtiel variërende effecten ontstaan die het midden houden tussen mat en glanzend.

Fotografie Hans Morren

Meer Projecten

Havenhuis, Antwerpen [BE]

Project bekijken

Westfort, IJsselstein [NL]

Project bekijken