Een witte trap... Saai? Niet bepaald.

Als we qua design aan wit denken, beelden we vaak gladde rechtlijnige oppervlakken in, die geassocieerd worden met het minimalisme en het vroege modernisme. Denk aan het Rietveld Schröder Huis in Utrecht, of Le Corbusier’s Villa Savoye, of de Armonia Apartments in Athene van de Britse architect John Pawson.

Maar, natuurlijk, is er nog een extra dimensie. Als rondingen toegevoegd worden aan witte oppervlakken, creëren licht en schaduw verbazend sensuele effecten.

En wanneer dit gebeurt, in trappen, verandert wit in WOW…

Wil iemand een ijsje?

Wanneer u de Samsung Experience Store in het Eaton Center in Toronto binnenstapt, wordt de ruimte met twee verdiepingen gedomineerd door een buitengewone trap – als de laatste swirl van softijs in een hoorntje. De manier waarop de balustrade rondom het trapgat naar beneden buigt in de trapbalustrade is pure visuele magie – benadrukt door de witheid en de perfecte lijn van de rand van het trapplafond.

Of toch liever melk?

Volkomen logisch is het atrium in het hoofdkantoor van Vreugdenhil Dairy Foods in Nederland, ontworpen door Maas Architecten en SOM=, een melkwitte trap die volgens Maas op een ‘luie’ manier rond een boom draait.

Laten we leren van de Grieken

Het kantoorgebouw Pericles in Brussel heeft een trap van grote finesse – minimalistisch design op zijn best door Vorm Interieurgroep. Let op de grijswitte stenen vloer en treden, en de witte stalen balustrade: de zachte kleuren van de vloer en treden benadrukken de strakke lijnen en sterkte van de balustrade. Pericles was een beroemd Grieks politicus uit de oudheid, en een van zijn uitspraken luidde: “Wij cultiveren verfijning zonder extravagantie”. Wat het ontwerp van deze trap perfect beschrijft….

Zo eenvoudig, en toch doeltreffend

Dit appartement in Brooklyn, New York, kon niet eenvoudiger ogen – een open ruimte en een trap waarvan de dunne stalen balustrade slechts één zachte ronding heeft. Alles is wit geschilderd en er is geen opzettelijk visueel drama in het interieurontwerp. Maar als u wat beter kijkt, ziet u hoe mooi het licht op de muur valt waar de balustrade en plafond samenkomen. Wat zeker niet zou gebeuren als de trap of het plafond niet zuiver wit waren geweest.

Wow, Wower, Wowest

Deze trap in een kantoortoren in Canary Wharf, Londen, is waarschijnlijk de meest structurele en visueel dramatische die we ooit gemaakt hebben. Ontworpen door tp bennett + Adamson Associate Architects, is de geometrie asymmetrisch in plan en hoogte – enorm complex om te maken en te installeren. De rotatie van de balustrades is visueel opwindend, een balletachtige pirouette die alleen in het wit kon worden uitgevoerd!

Wit is perfect voor heldere ideeën

We hebben honderden trappen gemaakt en geïnstalleerd. Maar we zijn ook erg geïnteresseerd in designideeën – innovaties die onze klanten aanmoedigen om gedurfd te denken. Hier is een ontwerp uit ons EeLab – een trap met een spiegelend effect. De manier waarop de glazen balustrades overgaan in witte stalen balustrades is volgens ons zeer uniek door het contrast tussen de twee materialen.

En, tenslotte, hoe mooi is dit?

Rondingen … licht … schaduwen. Dit beeld vat echt de magische ontwerpmogelijkheden van witte trappen samen. Let op de subtiel verschillende tinten wit op de balustrades en de bovenrand. En, zoals u kunt zien, is het meest cruciale ingrediënt hier het perfect gladde EeSoffit met strakke randen.